04:00 - 30. april 2009

Rektorer klare for valgkamp

Akademias toppledere skjerper kritikken av regjeringen etter en forskningsmelding som ikke oppfylte sektorens forventninger.

Vil mobilisere: Rektor Jarle Aarbakke i vårsolen over Universitetet i Tromsø drømmer gjerne om at forskning blir en av årets viktige saker i valgkampen foran stortingsvalget.

– Meldingen er for flat og instrumentell, sier rektor Jarle Aarbakke ved Universitetet i Tromsø (UiT), som også er styreleder i Universitets- og høgskolerådet (UHR).

– Norge har en ambisjon om å gjøre en forskjell i verden. Det gjør vi med fredsengasjement og utviklingsarbeid. Merkelig nok gjelder ikke denne ambisjonen for utviklingen av kunnskap. Det er en moralsk plikt å bidra til kunnskap alle kan få adgang til, og det er vanskelig å forsvare at et rikt land som Norge ikke gjør det, sier Ole Petter Ottersen, påtroppende rektor ved Universitetet i Oslo (UiO).

Både Aarbakke og Ottersen har lest seg gjennom «Klima for forskning», stortingsmeldingen som minister for forskning og høyere utdannelse, Tora Aasland (SV), presenterte sist fredag. Hun brukte vestlandsdikteren Olav Åms ord til innledningsvis å advare mot «drøymarar og svermarar». Fra sitt rektorkontor i Tromsø våger likevel Aarbakke seg på noe som ligner drømmeri.

Annonse

«Æresrettsutvalget har dokumentert den grunnleggende mangel på legalitet for opprettelsen av æresretten.»