Annonse
04:00 - 20. februar 2009

Obama åpner kommunikasjonslinjene

Flere av Obamas medarbeidere snakker fransk. Uenighetene mellom USA og Europa blir ikke borte av den grunn, mener amerikansk ekspert.

Økt samkjøring: USA og Europa er ikke helt på linje, men maktskiftet i USA betyr tøvær, mener den amerikanske eksperten Julianne Smith. Her keramiske fremstillinger av (f.v.) den franske presidenten Nicolas Sarkozy, Italias statsminister Silvio Berlusconi, tyskernes kansler Angela Merkel, britenes statsminister Gordon Brown og USAs president Barack Obama. Foto: LLUIS GENE/Scanpix
Annonse

Iran, Afghanistan, Israel-Palestina-konflikten, forholdet til Russland. På en rekke områder vil USA og Europa fortsatt være dypt uenige, også med Barack Obama som president.

– USA og Europa ser fundamentalt ulikt på spørsmål som bruk av militærmakt, multilateralisme og Folkeretten. Forskjellen vil være der uansett hvem som sitter i Det hvite hus. Spørsmålet er hvordan uenigheten håndteres, sier Julianne Smith, ekspert på det transatlantiske forholdet.

Hun leder Europaprogrammet ved Senter for strategiske og internasjonale studier (CSIS), en av de ledende tankesmiene i Washington. Da hun nylig besøkte Oslo slo hun fast at høflighet og respekt har manglet i det transatlantiske forholdet de siste årene.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Rekorden i antall uføre er et problem
Heideggers søken etter det ekte, er ikke nødvendigvis et utslag av totalitarisme