04:00 - 12. juni 2009

Jødehat i ny drakt

En ny type antisemittisme er oppstått i Europa. Den målbæres av svarte som mener slavehandelen var verre enn holocaust.

Kan ramme flere: Sosiolog Michel Wieviorka tror sammenblandingen av utenrikspolitisk og hjemlig debatt som nå rammer jøder i Europa også kan skade andre grupper. Foto: Helge Skodvin

Bergen

Dieudonné M’bala M’bala er en fransk standupkomiker, skuespiller, høyreaktivist og politiker. Ved valget til EU-parlamentet sist søndag var han førstekandidat på «Antisionistisk liste» i Paris-regionen Île-de-France. Dieudonné – som han bare kalles – gikk til valg for å bekjempe «slavedriverne i det sionistiske systemet», som han mener dominerer fransk politikk.

«Antisionistisk liste» fikk bare 1,30 prosent av stemmene i Île-de-France. Men den 43 år gamle Dieudonné, som de ti siste årene ofte er blitt beskyldt for antisemittisme, vil fortsette å skape overskrifter i franske medier. Senest i forrige uke innledet påtalemyndigheten i Paris etterforskning av artisten etter en video han hadde lagt ut på YouTube. Der hevder han at den sveitsiske, jødiske radioprodusenten Pascal Bernheim tilhører en «sionistisk jappelobby» som består av «tyver, rasister og løgnere». Videoen var et svar på at Bernheim først omtalte Dieudonné som «neger».

Annonse

«Æresrettsutvalget har dokumentert den grunnleggende mangel på legalitet for opprettelsen av æresretten.»
«Er ikke Schiøtz i stand til å se at hans faglige integritet og tyngde dermed settes i et merkelig lys?»