Annonse
04:00 - 30. januar 2009

Krisens president

Islands regjering ble mandag den første som falt på grunn av finanskrisen. President Ólafur Ragnar Grímsson sier britene fornærmet Island ved å bruke antiterrorloven mot landet.

Kritiserer Brown: President Ólafur Ragnar Grímsson sier i et eksklusivt intervju med Morgenbladet at den britiske regjeringens reaksjon mot Island på grunn av bankkrisen, var skandaløs. Foto: Evan Vucci/Scanpix
Annonse

– Vi har sett bilder av rasende demonstranter i Reykjavik de siste to ukene. Hva vil du som statsoverhode gjøre for å gjenopprette ro og tillit til Islands myndigheter?

– Demonstrasjonene er de mest voldelige vi har hatt på over et halvt århundre. Tåregass ble sist brukt mot demonstranter på Island i slikt omfang da Alltinget sa ja til medlemskap i Nato i 1949. Det viktigste for en ny regjering blir å gjenreise sosial harmoni og fred, og vår stolthet og anseelse. Krisen vi opplever er gjennomgripende, derfor håper jeg at vi gjennom dialog, og med en ny type politisk respons, kan bruke den til å vise hvor sterkt det islandske demokratiet er. Kanskje Island kan være et eksempel for andre ved å komme ut av krisen med et styrket demokrati, istedenfor et politisk sammenbrudd.

– Etter at Geir Haardes regjering gikk av mandag, ba du den sosialdemokratiske alliansens leder Ingibjörg Gisladottir om å danne ny regjering. Hvordan går regjeringsforhandlingene?

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse