04:00 - 12. juni 2009

Et forsøk på kontrarevolusjon

Valget i Iran handler ikke bare om opposisjonens frihetslengsel. President Ahmadinejad har trukket klassekortet, og kan vinne igjen.

Intens tv-debatt: Alle kandidatene er en del av det herskende systemet. Ahmadinejad er ikke den eneste som har innflytelse her, sier Shorab. Hele familien jubler hver gang reformkandidaten Karroubi får inn et stikk mot Ahmadinejad i tv-debatten.

– Se på alle disse menneskene! Dette skjer her, i Iran! Nå åpner vi oss mot verden, se på dette!

Det glitrer i øynene til 23-årige Shorab. Titusenvis av mennesker som støtter reformkandidaten Mir-Houssein Mousavi har knyttet en nesten 20 kilometer lang kjede, hånd i hånd gjennom Teherans hovedgate Vali-e-Asr. Alle bærer armbånd, plakater eller klesplagg i grønt. De snakker stadig mer selvsikkert om Den grønne revolusjonen – med henspilling på fargesymbolikken i oppstanden mot autoritære regimer i tidligere østblokkland. Grønt er en hellig farge i islam.

Folkehavets ungdommelige preg gir flere assosiasjoner til festligheter enn til alvor, men i et land der over halvparten av innbyggerne er under tredve år, representerer de en sterk politisk kraft.

Annonse

«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»