Annonse
04:00 - 03. april 2009

60-åring i kronisk identitetskrise

Nato jekker ned ambisjonene i Afghanistan. Nå er sikkerhetstrusselen viktigere enn demokratisering.

Krevende samarbeid: Franske soldater gjennomførte i mars en operasjon i Uzbin-dalen utenfor Afghanistans hovedstad Kabul sammen med afghanske styrker og en gruppe norske spesialsoldater. Frankrike går nå tilbake som vanlig medlem i Natos kommandostruktur, men har deltatt for fullt militært i den krevende Isaf-operasjonen siden starten. Foto: Thibauld Malterre/Scanpix
Annonse

– Nato er inne i en identitetskrise, erklærte Thierry Legendre på et seminar ved Institutt for forsvarsstudier i Oslo denne uken. Danske Legendre er politisk rådgiver ved kontoret til Natos generalsekretær. Krisens hovedårsak er Afghanistan, hvor den største militære operasjonen i Natos historie pågår.

 

Realitetssjekk for Nato. Mats Berdal, professor ved avdelingen for krigsstudier ved King’s College i London, påpeker at Nato har hatt en egen evne til å leve med kriser helt siden alliansen ble grunnlagt med tolv medlemsland i Washington 4. april 1949.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Kanskje det hadde gjort seg med litt større oppmerksomhet i klasserommet?»