Annonse
04:00 - 07. november 2008

Kabilas troverdighet på spill

Opprørsleder Laurent Nkunda i Øst-Kongo står klar til å innta Goma hvis ikke president Joseph Kabila vil forhandle med ham.

Mye på spill: FN-soldater patruljerer i Goma, som nå er omringet av Laurent Nkundas opprørssoldater. De krever direkte forhandlinger med Kongos president Joseph Kabila.
Annonse

To år etter at Kabila ble den første demokratisk valgte president i Den demokratiske republikken Kongo, er han langt fra å oppfylle sitt valgløfte om fred i hele landet.

Siden august har regjeringshæren og opprørsstyrken Nasjonal kongress for folkets forsvar (CNDP) vært i harde kamper i provinsen Nord-Kivu. Onsdag i forrige uke toppet konflikten seg da Laurent Nkundas CNDP-soldater var klare til å ta provinshovedstaden Goma.

– Etter åtte uker med kamphandlinger på landsbygda, greide CNDP å kjempe seg forbi regjeringsstyrkene før de feide bort FN-styrken ved Goma. Hvis ikke Kabila imøtekommer Nkundas krav om forhandlinger ansikt til ansikt, kommer CNDP til å ta byen, sier Kongo-eksperten Anneke Van Woudenberg i Human Rights Watch.

Annonse