Annonse
04:00 - 02. mai 2008

Liker Norge best

Antallet norske studenter i utlandet fortsetter å synke. Det bekymrer statsråden.

Hjemmekjære: Martin Ygre (fra venstre), Sindre Strupstad Andreassen, Erlend Bjella Sæther og Jenni Nathalie Hagh Hermier synes utlandet lyder forlokkende, men at det betyr mye usikkerhet å reise ut.
Annonse

En fem år lang trend fortsetter, viser ferske tall fra Lånekassen: Antall norske studenter i utlandet synker. Bare 11 714 nordmenn studerer dette skoleåret i utlandet for å ta en full grad. Det er 3500 færre enn i toppåret 2002/03. Også tallet på studenter som tar ett eller to semestre ute, har gått ned de to siste årene.

– Dette bekymrer meg. Vi må ikke bli så mye oss selv nok at vi ikke ser verdien i at studenter reiser ut og at utenlandske studenter kommer hit, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV). Direktør for arbeidsliv i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Sigrun Vågeng, tar hardere i:

– Det er et paradoks at jo mer samhandling vi får med utlandet, jo mindre reiser studentene ut. Halvparten av det vi driver med i norsk næringsliv er for eksport. Mange av dem som har gode utenlandskunnskaper i bedriftene, er nå godt voksne. Vi trenger påfyll.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse