Annonse
04:00 - 11. juli 2008

Krigskoordinatoren

Til høsten kan norske offiserer havne i kamp i Sør-Afghanistan. Viseadmiral Jan Reksten erkjenner at den militære situasjonen i landet er forverret.

Økt voldsspiral: Viseadmiral Jan Reksten har ingen forhåpninger om at Afghanistans problemer er løst i løpet av få år.
Annonse

– I mai og juni ble det drept flere vestlige soldater i Afghanistan enn i Irak. En fersk rapport fra det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon slår fast at Taliban har styrket seg og trapper opp angrepene. Det går ikke riktig vei i Afghanistan?

– Noe går bedre. Når du er i landet, er det lett å se at den økonomiske aktiviteten øker, skole- og helsetilbudet er bedre, flere får vann, strøm, telefon og veier. Men når det gjelder den militære situasjonen, er bildet verre. Antall veibomber har økt med 20 prosent fra i fjor til i år. Antallet drepte i Nato-styrken, i operasjonen «Enduring Freedom» og i den afghanske hæren har økt, selv om det ikke er en dramatisk økning. Taliban-angrepene i år er mer spektakulære og profesjonelle enn før. I Kabul er det færre selvmordsangrep og veibomber nå enn i fjor, mens antallet slike angrep har økt i resten av landet.

– 2615 veibomber eksploderte i fjor, og i år blir det altså flere. Bombene er også blitt mer sofistikerte. Er de den største trusselen mot sikkerheten i Afghanistan?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse