Annonse
04:00 - 21. november 2008

Knekker hjernens koder

Norges fremste hjerneforskere bruker rotter til å trenge inn i menneskets mysterier. Kunnskapen kan bli brukt til å forstå Alzheimer og forelskelse.

Til menneskehetens beste: Professor May-Britt Moser sier rottene lever både godt og lenge på Kavli-senteret. En elektrode settes ned i hodet på forsøksdyrene for å registrere hvordan hjernen fungerer når rotten husker og orienterer seg. Foto: Tove Gravdal
Annonse

– Tenk deg et stort puslespill. Du klarer ikke å slutte før du har lagt alle bitene, sier professor May-Britt Moser (45).

Hun har et trangt direktørkontor med åpen dør for alle medarbeiderne på Kavli-senteret for nevrovitenskap i Trondheim. Vegg i vegg sitter ektemannen og meddirektør Edvard Moser (46). Sammen har de et livsprosjekt, som er å kartlegge hva som skjer når mennesker bruker hodet.

– Vi vil finne ut hvordan nerveceller samarbeider for å produsere mentale fenomener, som hukommelse og stedsans. Disse hjernefunksjonene er nokså lette å studere. Så håper vi at ved å lære hvordan hukommelsen og stedsansen virker, kan vi si hvordan hjernen arbeider generelt, sier Edvard Moser.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse