Annonse
04:00 - 21. november 2008

Knekker hjernens koder

Norges fremste hjerneforskere bruker rotter til å trenge inn i menneskets mysterier. Kunnskapen kan bli brukt til å forstå Alzheimer og forelskelse.

Til menneskehetens beste: Professor May-Britt Moser sier rottene lever både godt og lenge på Kavli-senteret. En elektrode settes ned i hodet på forsøksdyrene for å registrere hvordan hjernen fungerer når rotten husker og orienterer seg. Foto: Tove Gravdal
Annonse

– Tenk deg et stort puslespill. Du klarer ikke å slutte før du har lagt alle bitene, sier professor May-Britt Moser (45).

Hun har et trangt direktørkontor med åpen dør for alle medarbeiderne på Kavli-senteret for nevrovitenskap i Trondheim. Vegg i vegg sitter ektemannen og meddirektør Edvard Moser (46). Sammen har de et livsprosjekt, som er å kartlegge hva som skjer når mennesker bruker hodet.

– Vi vil finne ut hvordan nerveceller samarbeider for å produsere mentale fenomener, som hukommelse og stedsans. Disse hjernefunksjonene er nokså lette å studere. Så håper vi at ved å lære hvordan hukommelsen og stedsansen virker, kan vi si hvordan hjernen arbeider generelt, sier Edvard Moser.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt