Annonse
04:00 - 24. oktober 2008

Demokratiet gror sør for Sahara

Diktaturene faller i Afrika. Men de nye demokratiene er truet av et dårlig rettssystem, nasjonalisme, korrupsjon og standhaftig fattigdom.

Fremtidstro: Malis presient Amadou Toumani Touré, her på Grand Hotell i Oslo, regner bare med bistand som en støtte i startfasen og er optimist tross store økonomiske utfordringer.
Annonse

Gode nyheter fra Afrika: Nå går det rett vei for lutfattige Sierra Leone. Like fattige Mali hylles for et livskraftig demokrati. Liberia, Mosambik, Zambia, Kenya, Den demokratiske republikken Kongo og flere andre land har gått fra borgerkrig eller ettpartistyre til valg og vaklende skritt mot stabilitet. – Demokratiet har gjort det imponerende bra de siste årene i Afrika. 24 av 48 land sør for Sahara har bestått minimumstesten ved å gjennomføre frie valg. Vi har aldri før sett lignende i verdenshistorien, sier Larry Diamond til Morgenbladet, redaktør for velrenommerte Journal of Democracy i Washington og en av verdens fremste demokratieksperter.

 

Forbildet. – Med unntak av enkelte land, som Somalia og Zimbabwe, har Afrika gjort store fremskritt, sier Amadou Toumani Touré, president i Mali. Denne uken var han på offisielt besøk i Norge. Som offiser ledet han i 1991 kuppet som førte til diktator Moussa Traorés fall. Touré tok makten – noe militære ofte har gjort i afrikanske land, for så å holde på den. Touré var et unntak. – Hærens oppgave var å beskytte landet, ikke makthaverne. Derfor gjennomførte vi kuppet mot diktatoren. Vi lovet å gjenopprette orden og å organisere en nasjonal konferanse for å utarbeide ny grunnlov og valglov. Da valget var gjennomført, gikk vi tilbake til kasernene og overlot makten til den valgte presidenten Alpha Oumar Konaré, sier Touré. I 2002 ble han valgt til Konarés etterfølger. Touré er populær, men har ikke greid å omsette demokratiet til synlig velstandsutvikling for Malis mange fattige. – Gi oss fem til ti år, og Mali vil blomstre. Vi har en rik kulturarv og skal bruke denne ballasten til å skape en strålende fremtid. Mali har gull, vi er en av de største bomullsprodusentene i Afrika, vi har et stort jordbrukspotensial og vi har begynt å lete etter olje, sier Touré.

Annonse