Annonse
04:00 - 19. september 2008

En uhellig allianse

President Nicolas Sarkozy brukte pavens visitt til å fri til troende velgere.

Tro og politikk: Nicolas Sarkozy tar i mot Benedikt XVI og løfter religion ut av privatsfæren. Foto: Scanpix
Annonse

Da pave Benedikt XVI sist søndag møtte sine franske biskoper i pilegrimsbyen Lourdes, minnet han bestemt om at den katolske kirken er motstander av gjengifte. Biskopene i Frankrike er mer liberale i synet på både skilsmisser og sølibat enn kolleger i andre land, men det vil altså pave Benedikt XVI ikke ha noe av.

Underlig da at han to dager før så ut til å trives godt på besøk hos det nygifte presidentparet i Élysée-palasset. Nicolas Sarkozys ekteskap med Carla Bruni er hans tredje, inngått bare fire måneder etter skilsmissen fra ekskonen Cécilia.

Det er ikke sannsynlig at paven hevet den moralske pekefingeren i enerom overfor presidenten. Sarkozy er nemlig en nyttig alliert for Benedikt XVI. Det skyldes at presidenten i Europas mest sekulariserte land bryter med en 103 år lang lovfestet tradisjon som isolerer religion til privatsfæren. Under pavens besøk gjentok Sarkozy en tidligere oppfordring om å etterstrebe en «positiv sekularitet». Sarkozy mener religion må betraktes som et fortrinn for samfunnet, ikke en fare.

Annonse

«Kimmeridge Molière – Jean Baptiste Poquelin (1622–1673) – er Frankrikes desidert største komedieforfatter. Hans første store suksess var den…»