Annonse
04:00 - 19. september 2008

En uhellig allianse

President Nicolas Sarkozy brukte pavens visitt til å fri til troende velgere.

Tro og politikk: Nicolas Sarkozy tar i mot Benedikt XVI og løfter religion ut av privatsfæren. Foto: Scanpix
Annonse

Da pave Benedikt XVI sist søndag møtte sine franske biskoper i pilegrimsbyen Lourdes, minnet han bestemt om at den katolske kirken er motstander av gjengifte. Biskopene i Frankrike er mer liberale i synet på både skilsmisser og sølibat enn kolleger i andre land, men det vil altså pave Benedikt XVI ikke ha noe av.

Underlig da at han to dager før så ut til å trives godt på besøk hos det nygifte presidentparet i Élysée-palasset. Nicolas Sarkozys ekteskap med Carla Bruni er hans tredje, inngått bare fire måneder etter skilsmissen fra ekskonen Cécilia.

Det er ikke sannsynlig at paven hevet den moralske pekefingeren i enerom overfor presidenten. Sarkozy er nemlig en nyttig alliert for Benedikt XVI. Det skyldes at presidenten i Europas mest sekulariserte land bryter med en 103 år lang lovfestet tradisjon som isolerer religion til privatsfæren. Under pavens besøk gjentok Sarkozy en tidligere oppfordring om å etterstrebe en «positiv sekularitet». Sarkozy mener religion må betraktes som et fortrinn for samfunnet, ikke en fare.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kommentarer