Annonse
14:45 - 04. april 2008

Det prosaiske med Prozac

Annonse

Hun ble reddet. Hun lå der helt utslått, overgitt sin egen smerte over livet og ønsket bare å avslutte alt sammen. Etter ti år med alvorlige depresjoner var det ingenting igjen av henne. Men akkurat da, en gang på begynnelsen av 1990-tallet, og akkurat der, i USA, kom et nytt preparat på markedet. Prozac.

Denne lille pillen reddet livet hennes skriver Elisabeth Wurtzel i sin selvbiografi om årene med depresjon, Prozac Nation. Pillen gjorde det mulig for henne å komme ut av helvete og hjalp henne over i et mer normalt liv, der andre og mer grunnleggende hjelpemidler som terapi kunne gi sitt bidrag.

Imidlertid plages Wurtzel av at prozac (det vi på godt norsk kaller «lykkepiller») og beslektede antidepressiver svelges daglig av et stadig større antall mennesker. Når antallet som hadde vært innom denne typer piller i USA på midten av 1990-tallet passert seks millioner mennesker svartnet det for Wurtzel. «At jeg nå skulle forbinde seks millioner med prozac var en ganske grusom tanke. Som jøde gir det en bestemt type assosiasjon, nemlig slutten. Den endelig.»

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.