Annonse
04:00 - 06. juni 2008

De som beveger verden

Naomi Klein forklarer hvorfor boken hennes ikke er en konspirasjonsteori, og trekker linjene fra lesesalen i Chicago til den grønne sonen i Bagdad.

Tror på miljøbevegelsen: – Deler av miljøbevegelsen utfordrer både høyre- og venstresiden ved å kritisere vekstideologien, sier Naomi Klein.
Annonse

Den bestselgende forfatteren, sjefen over alle yrkesdemonstranter, reisende i sitatvennlig globaliseringskritikk, kom forrige helg til Lillehammer for å fortelle litteraturfestivalens publikum om hvordan ideene til en «egentlig ganske obskur» gruppe økonomer på Universitetet i Chicago erobret verden.

Men vi spoler tilbake til år 2000, da Naomi Klein selv erobret verden med bestselgerboken No Logo. Hun beskrev hvordan multinasjonale selskaper hadde sluttet å selge varer og gått over til å selge følelsen av å eie det riktige merket, mens den faktiske vareproduksjonen ble stuet bort under beinharde produksjonsforhold hos underleverandører i den tredje verden.

No logo ender likevel ganske optimistisk: Med idiomatiske uttrykk som culture jammers, street reclaimers, McUnion organizers, human rights hacktivists, school-logo fighters og Internet corporate watchdogs beskriver Klein bevegelsen i retning av et borgerrettet alternativ til merkevarenes internasjonale hegemoni.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse