Annonse
04:00 - 09. februar 2007

Strides om de lærde

Professorene Bjarne Rogan og Kristian Gundersen har stikk motsatt oppfatning av hvordan universitetet bør endre sin ansettelsespolitikk. Morgenbladet arrangerte duell.

Litt enighet: Bjarne Rogan og Kristian Gundersen er enige om at gode forskere er bedre formidlere enn dårlige forskere. Ellers er de uenige om mye.
Annonse

– Rogan vil ha mer vekt på personlige egenskaper når universitetet skal ansette nye folk. Men du synes det er for mye vekt på dette allerede i dag, Gundersen?

Gundersen: – Ja. Det er for mye innavl og nepotisme, og det problemet løser man ikke ved å legge enda mer vekt på personlige egenskaper. Ansettelsesprosedyrene vil bli enda vanskeligere om vi skal legge mer vekt på noe så vanskelig som “personlighet”, og dersom denne vurderingen også skal gjøres i et lukket rom, blir dette veldig galt.

Rogan: – Jeg er helt uenig i at hovedproblemet i dag er innavl og kameraderi. Å si at jeg med mitt forslag legger opp til nepotisme, er en avsporing. Jeg ønsker et klarere prosedyremessig skille mellom de to første komiteenes arbeid (den som vurderer vitenskapelige kvalifikasjoner og rangerer søkerne, og den som veier deres innstilling opp mot andre kriterier, journ.anm.), og større åpenhet rundt førstnevntes arbeid. De innstilte skal ha solide vitenskapelige kvalifikasjoner. Men så mener jeg altså at man i større grad også må vurdere personlig egnethet og hvordan vedkommendes faglige profil passer inn i miljøet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse