Annonse
04:00 - 14. september 2007

Redningsmannen

General David Petraeus har gitt president Bush tidenes politiske livbøye.

Po­li­tis­k liv­bøye: General David Petraeus gir Bush tomlen opp under presidentens besøk ved den amerikanske flybasen i Anbar, Irak, 3. september 2007. Denne uken fikk Bush ny støtte fra generalen i hans rapport til Kongressen. Foto: Jim Watson/Scanpix
Annonse

«Generalen lyver og soldater dør!», roper en rosakledd aktivist, mandag denne uken, mens han slepes ut fra tilskuerbenken i den amerikanske Kongressen. Generalen han skjeller ut er den genierklærte David Howell Petraeus, som sitter med sin stjernespekkede uniform og korte militærsveis og snakker om at han kan klare det umulige. Han kan seire i Irak.

– Jeg tror at det er mulig for USA å nå sine mål over tid i Irak selv om det verken vil gå fort eller være enkelt, forklarer han.

Livbøye. David Petraeus, som har doktorgrad i internasjonale relasjoner fra Princeton, går statistisk til verks og drar opp den ene grafen etter den andre som demonstrerer at sikkerhetssituasjonen er blitt vesentlig forbedret siden den amerikanske offensiven startet. Antallet sivile drepte er redusert, Bagdad er blitt en tryggere by og al-Qaida er på defensiven. Mens enda en krigsdemonstrant kastes ut av lokalet konstaterer Petraeus at «målsettingen med troppeøkningen er i stor grad blitt møtt».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse