Annonse
04:00 - 05. januar 2007

Europas tause revolusjon

EUs stillstand er en illusjon. Den europeiske superstaten veves stadig tettere sammen.

EU-revolusjon: En rumensk jente med EU-flagget under nyttårsfeiringen i Bucuresti. Unionen utvides i bredden, men i det stille skjer det stadig nye utvidelser også i dybden. Foto: AP/Scanpix
Annonse

Det har ikke manglet på medieomtaler av et “EU i krise” de siste årene. Etter at forsøket på å vedta en grunnlov havarerte, har Brussel stort sett blitt tolket som et konfliktrede, senest eksemplifisert med Polens blokkering av en felles politikk overfor Russland.

Men bak overskriftene arbeider EU-systemet jevnt og trutt med å utdype et samarbeid basert på systemet som allerede er etablert.

Ekstraordinær utvikling. – Integrasjonen blir stadig tettere. Samtidig har vi sett en ekstraordinær utvikling når det gjelder aksepten for EUs spilleregler. For bare 15 år siden var det langt mindre toleranse for å godta at EU-lover hadde forrang for de nasjonale. Nå aksepteres det at disse utgjør bindende lover, selv om medlemslandene ikke nødvendigvis er helt fornøyd med dem, sier seniorforsker Elspeth Guild ved Center for European Policy Studies (CEPS).

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse