Annonse
04:00 - 05. januar 2007

Antikkens pirater og dagens terrorister

Historien gjentar seg ikke – selv om det iblant kan se sånn ut.

På jakt: Hva er forskjellen på Gnaeus Pompeius' jakt på pirater og George W. Bushs jakt på terrorister? Foto: Lawrence Jackson/Scanpix
Annonse

Den 11. september 2001 kunne det muligens se ut som om det usårbare USA hadde blitt utsatt for omtrent samme slags provokasjon som den en gang så usårbare romerske republikken. År 68 før Kristus angrep pirater den romerske havnebyen Ostia ved Tiberens munning, nitten skip ble senket, de satte ild på kornlagrene, drepte hundrevis av mennesker, kidnappet to høyerestående romerske embetsmenn og skapte en panikkartet følelse av usikkerhet i den antikke verdens mektigste hovedstad som lå noen kilometer opp langs floden.

Den romerske republikken var på denne tiden i full gang med å underkue militært og utnytte økonomisk rikene rundt Middelhavet. På denne måten skaffet de til veie stadig mer skatter og flere slaver til imperiets sentrum, men dette gjorde dem også mer sårbare for en fiende som kunne slå til hvor som helst og når som helst.

Piratangrepet mot Ostia, praktisk talt imperiets hjerte, fikk begeret til å renne over. Den romerske republikken proklamerte full krig mot terroristene (beklager, piratene) og folket lot seg overbevise om (etter en skjebnesvanger politisk strid) at det beste var å legge all makt og militære ressurser i hendene på én enkelt person.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse