Annonse
04:00 - 13. januar 2006

Thanks, America!

Er George W. Bushs siste halmstrå i ferd med å brekke?

Løslatt: Huda Salih Mahdi Ammash, også kjent som "Mrs. Anthrax" og "Chemical Sally". Foto: Ali Haider/AP Photo/Scanpix
Annonse

USA. President George W. Bushs tale til nasjonen 18. desember viste presidenten som den ansvarlige krigsherre: “Jeg er deres president, som tar ansvaret for at vi gikk til krig mot Irak”. Men forsikrer han: “Det var riktig å fjerne Saddam Hussein fra makten”. Presidenten som tidligere har innrømmet at etterretningsrapportene han bygget på i 2003 var villedende, sitter igjen med Saddam Husseins kriminelle handlinger som et halmstrå.

Nyhetsmagasinet Newsweek skrev 15. desember at jo mer en graver i dokumenter fra Saddams regjeringsarkiver jo mindre sannsynlig blir det at Irak sto i forbindelse med al-Qaida, eller at Irak hadde biologiske og kjemiske våpen på tidspunktet for invasjonen. Hvem husker for eksempel “Mrs. Anthrax” eller “Chemical Sally”, som Huda Salih Mahdi Ammash ble kalt? I 2003 hevdet Washington at hun var leder av Saddams krigsindustri-program for utvikling av dødelige virus og infeksjonssykdommer. Alle så frem til rettssaken. Hva skjedde? Hun – som skulle ha vært hjernen bak den kjemiske krigføringen mot kurderne på slutten av 1980-tallet – er løslatt. Uten vilkår. Det samme gjelder andre av Saddams toppledere. Er siste halmstrå i ferd med å brekke?

Var alle opplysninger om masseødeleggelsesvåpnene plantet av noen som ønsket invasjonen velkommen, og i tilfelle hvem? Konspirasjonsteoriene svirrer i USA, også hva angår 11. september: for hvem kunne iscenesette et så spektakulært angrep? Eller sagt annerledes, hvordan er det mulig for 19 selvmordsflyvere å lure CIA trill rundt? En dokumentarfilm, som ble vist 19. desember på en av de lokale tv-kanalene her i Boston, hevder at Twin Towers ikke ble påkjørt av passasjerfly, men skutt i senk av bombefly kamuflert som passasjerfly. Resten ble gjort av bomber som var plassert i tårnene, sies det i denne filmen. Dikt og fri fantasi? Sally Regenhard, mor til en brannmann som mistet livet, sa til New York-avisen Newsday at myndighetenes manglende svar på en lang rekke spørsmål har nøret opp under spekulasjonene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse