Annonse
04:00 - 06. januar 2006

På tvers av to kulturer

I 1959 fastslo C.P. Snow at realister og humanister lever i to forskjellige verdener. Men religionshistoriker Jens Braarvig og matematiker Bent Natvig ser ut til å kunne snakke sammen på tvers av skillene.

Språk og modeller: Jens Braarvig (t.v.) og Bent Natvig trekker frem datateknologien som et resultat av god kommunikasjon mellom humaniora og naturvitenskap. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
Annonse

Å dele det vi kaller virkeligheten i to er ofte den enkleste måten å øve vold mot den samme virkeligheten på, og avstedkommer gjerne ubehagelige konsekvenser. Vi nevner i fleng: oss og dem, rettroende og vantro og ariere og undermennesker. Og man kan si at det å dele virkeligheten i to var nettopp hva Charles Percy Snow gjorde i mai 1959, da han holdt foredraget “The Two Cultures and the Scientific Revolution”. Fra dette foredraget er følgende passasje blitt stående som den mest siterte:

Jeg har ofte deltatt på møter med mennesker som sies å ha høy utdannelse etter den tradisjonelle kulturens målestokk, og som med fynd og klem har uttrykt sin vantro over vitenskapsmennenes analfabetisme. En gang imellom har jeg blitt provosert og spurt selskapet om hvor mange av dem som greier å formulere termodynamikkens andre lov. Reaksjonen var kjølig, men også negativ. Likevel stilte jeg spørsmålet som er det naturvitenskapelige motstykket til “Har du lest noen av Shakespeares verker?”.

– c. p. snow: de to kulturer

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.