Annonse
00:00 - 17. mars 2006

Møte med Milosevic

23. juni 2004 fikk forfatteren Peter Handke møte Slobodan Milosevic i Scheveningen-fengselet i Nederland. Handke skulle vitne for krigsforbryterdomstolen i Haag, men avslo til slutt. Isteden skrev han denne teksten.

Pozarevac, Serbia og Montenegro, 18. mars 2006. Titusener har møtt opp for å sørge ved Slobodan Milosevic' begravelsesprosesjon gjennom hans hjemby. Milosevic ble senere samme dag begravd under et tre i hagen ved hans families eiendom. Foto: Milos Bicanski / Stringer / Getty Images
Annonse

«Etter så mange dører, gitre og dunkle korridorer i krik og krok var det en overraskelse så, uten videre, å stå foran den tidligere jugoslaviske presidenten.»

Peter Handke er blant vår tids største – og mest omstridte – skjønnlitterære forfattere. Han har flere ganger skildret borgerkrigene på Balkan fra en serbisk synsvinkel. «Jeg vil være hos dem som får Natos bomber i hodet,» erklærte han da han reiste til Serbia våren 1999. Samtidig har han hele tiden presisert at han ikke solidariserer seg med Milosevic, men med det serbiske folk: «I mine øyne er ‘proserbisk’ i dag en æresbetegnelse,» uttalte han til
Süddeutsche Zeitung samme år.

I denne teksten forklarer han hvorfor.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.