Annonse
04:00 - 30. juni 2006

– Ikke undertrykk islamismen!

Islamisten som innførte sharialovgivning i Sudan vil nå ha kvinnelige imamer. Hassan al-Turabi tror den islamistiske bølgen vil tilpasses den moderne verden dersom den får utvikle seg naturlig.

Muslimsk modernitet: Sudan Hassan al-Turabi har terget på seg imamer og muslimer over hele verden på grunn av sine synspunkter på islam og ting som kvinners rettigheter. Han tror islam kan bli gjenstand for en åndelig oppvåkning, men understreker at slike bluss også kan dø ut.
Annonse

Det er orientalistisk schwung over sakene når man blir invitert hjem til Hassan al-Turabis private hjem. Entreen i hans villa i Riyad-området i Khartoum minner mest om en stor sal, bestående av tallrike myke sofagrupper og utsmykninger i “klassisk” arabisk stil. Her sitter hans politiske forbindelser og venter i kø, før de tar av seg skoene og går inn i naboværelset der audiensen skal foregå. Etter en stund kommer den turbankledde Turabi inn fra et tredje rom, og hilser med et strålende smil.

Den legendariske skikkelsen har ertet på seg imamer og muslimer over hele verden etter en serie intervjuer på arabiske nett- steder tidligere i år, der han snakker om likestilling mellom kvinner og menn. Han vil ha kvinnelige imamer. Han mener at en kvinnes stemme skal telle like mye som en manns i en rettssak. Han sier at kvinnelige muslimer kan gifte seg med kristne og jødiske menn. På toppen av det hele utfordrer han alkoholforbudet, som etter hans mening beror på en misforståelse. Alkohol er ikke tabu i seg selv, det er dårlige handlinger i alkoholpåvirket tilstand som er utillatelig.

Morgenbladet spør om han er blitt feminist?

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.