Annonse
04:00 - 20. oktober 2006

Hvor ble det av markedets ustabilitet?

Konspirerer virkelig de asiatiske sentralbankene for å stabilisere finansmarkedet?

Raske penger: En gang i de volatile 90-åra tjente George Soros en milliard dollar på Bank of England på en time.
Annonse

Fjernsyn og aviser utbasunerer stadig samtlige svingninger på verdens finansmarkeder. Men den virkelige sensasjonen er faktisk den store roen som omgir nesten alle store aktivaklasser, fra aksjer til obligasjoner. Går hele investeringsverdenen på antidepressiva?

Konspirasjonsteoriene florerer, især blant børsspekulantene, som elsker svingninger som en seiler elsker vind. De føler seg trygge på at så lenge markedene svinger, uansett retning, så kan de alltid tjene penger. Og takket være resten av oss som ikke har tid, kunnskap og evner nok til å være like smarte, gjetter de som regel rett. Men i våre dagers sløve markeder er utbyttet magert.

For tiden er busemennene de store statsinvestorene, især asiatiske sentralbanker, som sitter på aktiva verdt billioner. Disse superfondene, som ikke nødvendigvis deler private investorers profittjag, får skylden for å kvele renter og valutakurser. “De store asiatiske sentralbankene kveler oss,” sa en ung børshandler nylig til meg.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.