Annonse
04:00 - 20. oktober 2006

Hvor ble det av markedets ustabilitet?

Konspirerer virkelig de asiatiske sentralbankene for å stabilisere finansmarkedet?

Raske penger: En gang i de volatile 90-åra tjente George Soros en milliard dollar på Bank of England på en time.
Annonse

Fjernsyn og aviser utbasunerer stadig samtlige svingninger på verdens finansmarkeder. Men den virkelige sensasjonen er faktisk den store roen som omgir nesten alle store aktivaklasser, fra aksjer til obligasjoner. Går hele investeringsverdenen på antidepressiva?

Konspirasjonsteoriene florerer, især blant børsspekulantene, som elsker svingninger som en seiler elsker vind. De føler seg trygge på at så lenge markedene svinger, uansett retning, så kan de alltid tjene penger. Og takket være resten av oss som ikke har tid, kunnskap og evner nok til å være like smarte, gjetter de som regel rett. Men i våre dagers sløve markeder er utbyttet magert.

For tiden er busemennene de store statsinvestorene, især asiatiske sentralbanker, som sitter på aktiva verdt billioner. Disse superfondene, som ikke nødvendigvis deler private investorers profittjag, får skylden for å kvele renter og valutakurser. “De store asiatiske sentralbankene kveler oss,” sa en ung børshandler nylig til meg.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»