Annonse
04:00 - 07. april 2006

Frihet, likhet og krise

Den franske tanken om å gi alle en sjanse er tynnslitt. Eliten har lukket seg inne i seg selv, og massene raser. Sorbonnes rektor Jean-Robert Pitte lar frustrasjonene få utløp.

Engasjement: Hva hjelper det med utdannelse for alle når vitnemålene ikke er verdt noe på arbeidsmarkedet? spør Sorbonnes rektor. Her har studentene hans allmøte og stemmer for fortsatte demonstrasjoner mot den nye arbeidsloven. Foto: Thomas Coex/Scanpix
Annonse

Det franske samfunnet er inne i en dyp krise. I høst var forstedene nord for Paris rammen om noe som mest av alt lignet en borgerkrig. Og i disse vårdagene har middelklassens barn gått til generalstreik i dyp frustrasjon over den skyhøye arbeidsløsheten og en politisk elite som etter sigende helt har mistet grepet på hva folk flest tenker og føler.

Republikken knaker i sammenføyningene. Eliten lukker seg mer og mer inne i seg selv i et land som også har en målsetting om å være et demokrati for de store massene. Den gamle, europeiske stormakten har også vanskelig for å finne seg til rette i en global og internasjonalisert verden. Det er ikke Frankrike man først og fremst tenker på når man skal ramse opp dynamiske og innovative forskningssamfunn.

Også innen høyere utdannelse blokkerer stivnede tradisjoner og farlige selvmotsigelser for nytenkning. Paris-universitetet Sorbonnes karismatiske rektor, Jean-Robert Pitte, la ikke fingrene imellom da vi drøftet universitetspolitikk på hans store, flotte kontor i Sorbonnes historiske hovedbygning.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse