Annonse
04:00 - 07. januar 2005

Nyttig nødhjelp eller bistandsbonanza?

Hvor mye av pengene fra “historiens største hjelpeaksjon” når frem til flodbølgeofrene i Asia? – Det hjelper lite å sende snille penger, det vil bare føre til korrupsjon og økt prisstigning, sier Hans Skotte ved NTNU.

Får hjelp: Disse ofrene for flodbølgen i Banda Aceh står i kø for å motta ris. Indonesia er et av verdens mest korrupte land ifølge Transparency International. Foto: Peter Dejong/Ap Photo/Scanpix
Annonse

Det er mandag og godt over arbeidstid i Røde Kors-bygget i Oslo. Utenfor generalsekretærens kontor diskuterer et par av de ansatte: En innsamlingsbøsse er stjålet i Bergen. Saken er meldt til politiet. Første tegn på svinn. Når pengene fra verdens “største hjelpeaksjon” frem til flomofrene eller forsvinner de i korrupte lommer og feilslåtte prosjekter?

– Jeg etterlyser mer profesjonalitet hos dem som har ansvaret for den norske hjelpen til gjenoppbyggingen, sier bistandsforsker Hans Skotte.

– Vi sender utstyr, ikke penger, og Røde Kors-folk er med hele veien frem, sier Jonas Gahr Støre, generalsekretær i Norges Røde Kors.

Bistand til en korrupsjonsjumbo.

– Vi må jo ha et håp om at hjelpen kommer frem, men det er flere faktorer som kan skape problemer. Mange av de rammede landene er relativt høykorrupte og med ineffektiv statsadministrasjon, sier seniorforsker Jens Andvig ved NUPI. Han planlegger nå et forskningsprosjekt som skal studere fordelingsvirkninger og lokal byråkratisk effektivitet i kjølvannet av den internasjonale hjelpen til de flodbølgerammede områdene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse