Annonse
04:00 - 14. januar 2005

Normalisering for Kroatia

Når kroatene med stor sannsynlighet gjenvelger president Stipe Mesic i helgen, oppfattes det som et tegn på at stabiliseringen og vestligvendingen av landet er styrket.

Valgkampanje: Kroatias president Stipe Mesic hilser på en tilhenger på markedet i Zagreb. Foto: Filip Horvat/AP Photo/Scanpix
Annonse

Da Stipe Mesic første gang ble president i Kroatia i 2000, kunne man nesten få inntrykk av at det var det internasjonale samfunnet som vant valget, etter oppmøtet under innsettelsen å dømme. Både USAs daværende utenriksminister Madeleine Albright, Tysklands utenriksminister Joschka Fischer og Tsjekkias president Václav Havel kom for å markere sin støtte til mannen som skulle få landet på rett kjøl etter årene under den nasjonalistiske Franjo Tudjman.

Fire år senere er det åpenbart at Mesic har bred støtte i befolkningen, etter at han fikk nesten 50 prosent av stemmene i første valgomgang for noen uker siden. Støttespillerne er antageligvis flere: observatører regner med at mange av hans tilhengere holdt seg hjemme fordi de regnet med at han ville vinne uansett. Tre sentrum-venstre partier står bak hans kandidatur.

EU-tilhengere. I dag gir det imidlertid ikke særlig mening å snakke om en seier for den “vestligvendte” kandidaten, ettersom den fremste rivalen, visestatsminister Jadranka Kosor (fra Tudjmans gamle parti, det konservative HDZ, som nå sitter med regjeringsmakten), også står frem som EU-tilhenger.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse