Annonse
04:00 - 23. desember 2005

Noen få gram kylling

Husmoren Amnah Audeh drømmer om en gang å kunne servere kylling til familien. Mer enn tre fjerdedeler av Gazas befolkning lever under fattigdomsgrensen.

Fattigdom: Fattigdom: Innbyggerne i Gaza slipper ikke ut, handel med omverdenen blir hindret av israelerne og fattigdommen er økende. Foto: Mohammed Omer
Annonse

Klokken blir både ett og to en kald vinternatt i Rafah, og den unge mannen sitter sammenkrøpet på dørstokken til et skur. Så blir den tre. Det blir enda kaldere, men han sitter fremdeles utendørs. Er han amatørastronom, eller en selvutnevnt vokter for å advare mot israelske angrep?

Nei, 23 år gamle Hani Al Najjar er våken midt på natten fordi hans 19 år gamle bror Mahmoud har “nattskiftet” i sengen de to deler. Europeiske lesere ville knapt kalle den tynne madrassen på gulvet en seng, men vestlige senger er en uoppnåelig luksus for folk flest i Gaza. Når Mahmoud står opp for å dra på skolen får Hani noen timers søvn innendørs. “Det er ikke plass til at vi begge kan ligge inne”, forklarer han. “Huset” familien bor i ble opprinnelig bygget for lenge siden for å gi ly til geiter, men familien Al Najjar er takknemlig over ha fått leie det etter at hjemmet deres ble jevnet med jorden av israelske bulldosere under et angrep i 2003.

I det samme falleferdige nabolaget sier Amnah Audeh, en 53 år gammel husmor at hun har en enkel, men kanskje uoppnåelig drøm.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.