Annonse
04:00 - 23. desember 2005

Nødhjelp i fare

Landet er garantert en knapp minimumsrasjon i ett år, men deretter er fremtiden svært usikker. Den internasjonale hjelpen vil bli skåret drastisk ned neste år.

Isolert: Det er svært få biler på nordkoreanske veier, folk flest har ikke råd, og bensintilgangen er dårlig. Nå frykter hjelpeorganisasjoner at også utenlandske nødhjelpsarbeidere vil bli drevet ut.
Annonse

Nord-Korea risikerer snart å stå overfor en ny hungersnød som kan true millioner av mennesker. Landet er ikke i stand til å forsyne befolkningen med mat, men har likevel tatt skrittet til å kvitte seg med store deler av de internasjonale hjelpeprogrammene. Skjer dette, vil landet være uten sikkerhetsnett om matproduksjonen svikter.

Flere observatører mener at de innpå 100 utlendingene som bor fast i Nord-Korea blir oppfattet som et altfor åpent vindu til verden. Dette vinduet skal lukkes, og derfor har styret i Pyongyang med virkning allerede fra den 1. desember bedt de nødhjelpsorganisasjonene som arbeider i landet, om å legge om sine programmer fra nødhjelp til utviklingshjelp. I nordkoreansk forstand betyr dette et begrenset behov for permanent utenlandsk tilstedeværelse, da utviklingshjelp er mer langsiktig og derfor mer selvdrevet. Men ting tyder på at nordkoreanerne har forregnet seg.

– Ingen vil gi nødhjelp uten å stille krav om politiske reformer, sier en nødhjelpsarbeider som ønsker å være anonym av hensyn til sin organisasjons arbeid i Nord-Korea.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse