Annonse
04:00 - 07. januar 2005

I naturens svøpe

Bak de menneskelige lidelsene i Sørøst-Asia står enorme naturkrefter, som også kan ha forårsaket en omfattende miljøkatastrofe.

Aldri igjen: Kvinner ofrer melk til hinduenes havgud Samadru Rajan på Marina Beach i Madras, de håper ritualet vil hindre at guden noen gang sender en ny tsunami. 4. januar 2005. Foto: Chris Tomlinson/AP/Scanpix.
Annonse

Jordskjelvet som forårsaket flodbølgen i Asia var så kraftig at det fikk jordaksen til å vakle, meldte NTB 4. juledag. Amerikanske geologer ble oppgitt som kilde, og påstanden inspirerte Oslo-biskop Gunnar Stålsett til å skrive poetisk i Aftenposten at “Jordens akse er forrykket. Vi har sett skrekkscenene som har forandret vårt verdensbilde.”

De enorme naturkreftene som har vært i sving under flomkatastrofen i Asia har i det hele tatt inspirert mange til lignelser av bibelske proporsjoner. Men er det egentlig noe som vakler eller er forrykket? Behøver vi i det hele tatt å bekymre oss for annet enn den humanitære siden av saken?

Morgenbladet har snakket med en rekke eksperter, som slår fast at naturen går sin gang, men at vi snart må begynne å ta hånd om de miljømessige konsekvensene.

Normalt.

– Jordaksen er fast. Men det er blitt en nivåendring på havbunnen. Dette har skjedd fordi en jordplate som lenge har ligget i spenn mot en annen, plutselig skled over eller under den andre. Slik ble enorme vannmasser skubbet i gang, som igjen skapte store bølger, sier professor Jens Havskov ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen, som legger til at dette er helt normalt. Det ekstraordinære elementet ligger i proporsjonene:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse