Annonse
04:00 - 07. januar 2005

Barna ingen snakker om

– Tyske soldater ble fedre til mange hundre tusen barn over hele det okkuperte Europa – antallet kan være så høyt som to millioner, sier Ebba Drolshagen. Nå vekker hun oppsikt i Tyskland med en bok om en landets best bevarte hemmeligheter fra krigens dager.

Tusener av krigsbarn: Ebba Drolshagen har, som den første, undersøkt hvor mange krigsbarn de tyske troppene etterlot seg rundt omkring i Europa. Tallet varierer fra noen hundre tusen til et par millioner. Den siste tiden er interessen for kontakt mellom halvsøsken blitt enorm.
Annonse

– Det er ikke enkelt å sette troverdige tall på hvor mange “Wehrmachtsbarn” – tyskerunger – som ble født. Jeg vil mene at det må dreie seg om minst 200 000. Andre er helt oppe i to millioner, men det tallet ser jeg personlig på som urealistisk høyt, sier Ebba Drolshagen.

Wehrmachtskinder. Auf der Suche nach dem nie gekannten Vater (“Wehrmachtsbarn. På jakt etter den aldri kjente faren”), heter boken som kommer ut i disse dager. Drolshagen har tidligere skrevet om kvinnene som hadde forhold til tyskere og om hvordan de ble straffet av gatas parlament og sine respektive hjemland etter krigen. Hun er selv født i Tyskland i 1947 av norsk mor og tysk far (som aldri var i Norge). Forfatteren bor i Frankfurt am Main.

Livsfarlig sannhet. – I et land som Ukraina vet vi for eksempel at det var enormt mange barn av tyske soldater. Da den Røde Armé hadde erobret tilbake disse områdene, var det ikke bare forbundet med skam, men også livsfare å ha hatt et kjærlighetsforhold til en tysker. Mødre og barn fra slike relasjoner ble rett og slett drept. Eller de ble deportert til Sibir, hvor forholdene var så forferdelige at overlevelsessjansene ofte var minimale, forteller hun.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse