Annonse
04:00 - 05. august 2005

Frigjøringslederen

John Garang, 23. juni 1945–30. juni 2005.

Annonse

Nekrolog

John Garang omkom i en helikopterulykke lørdag kveld, 30. juli, inne i Sør-Sudan. Garang hadde i de siste 22 år vært den ubestridte lederen av folkeopprøret i Sør-Sudan og SPLM/As væpnede kamp for menneskeverd, likeverd og frihet. Men geriljakrig krever noen ganger tøft lederskap, og Garang kunne være nådeløs når han måtte. Like fullt opplevde han i de siste årene av sitt liv å bli en leder folket i sør elsket og så opp til.

Utallige er de forsøk som under den lange frigjøringskrigen ble gjort på å ta hans liv. Det var først og fremst makthaverne i Khartoum, som særlig etter statskuppet i 1989, hadde som mål å myrde Garang. Men også internt i en geriljahær som besto av ulike etniske grupper, var det forsøk på å ta hans liv. De var alle mislykkede.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse