Annonse
04:00 - 01. oktober 2004

Tsjernobyl – århundrets bløff?

–Knapt noen har dødd eller blitt født med misdannelser grunnet utslippene etter Tsjernobyl-ulykken, sier Zbigniew Jaworowski til Morgenbladet. Han ledet FN-komiteen som utredet effektene av den radioaktive strålingen, og er opprørt over feilinformasjonen som fortsatt spres i media.

Annonse

Husker du tv-dokumentarene om de stakkars barna i Hviterussland som ble født med misdannelser etter Tsjernobyl-ulykken? Husker du de utallige avisartiklene som fortalte om titusener av døde og hundretusener av kreftsyke? At Aftenposten i fjor gjenga opplysninger fra ukrainske myndigheter om at 3,5 millioner mennesker fortsatt sliter med stråleskader?

Bløff fra ende til annen mener Zbigniew Jaworowski, leder for FN-komiteen som utredet effektene av den radioaktive strålingen etter ulykken (UNSCEAR):

– Noen få titall døde i direkte forbindelse med eksplosjonen. Det eneste vi ellers har funnet er 1800 tilfeller av kreft i bukspyttkjertelen, men dette er knapt dødelig og på grunn av mangelfullt statistisk materiale aner vi ikke engang om det skyldes utslippene.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse