Annonse
04:00 - 03. desember 2004

"Spesialtilfellet" Irak

Må et land bli invadert av USA for å få slettet diktatorgjelden?

En demonstrant holder et flagg med logoer for amerikanske firma foran Det hvite hus i protest mot USAs okkupasjon av Irak for å slette landets gjeld. Foto: Gerald Herbert/AP
Annonse

Etter måneder med uenighet har Parisklubben (gruppen på 19 store kreditornasjoner, deriblant USA, Canada, Russland, Norge, Sverige og en rekke andre europeiske land) endelig nådd enighet om Iraks gjeld.

Straks avtalen som sletter 80 prosent av Iraks gjeld ble kunngjort, skyndte den tyske finansministeren Hans Eichel seg å understreke at “dette ikke danner presedens for andre tilfeller. Irak er et spesialtilfelle.”

Herr Eichel overdriver nok litt. For nå har man dannet presedens: Iraks gjeld er ikke blitt slettet fordi Irak er det mest gjeldstyngede eller fattigste landet i verden. Det er det andre som kan hevde at de er. Gjelden er slettet fordi verdenssamfunnet stilltiende erkjenner at penger som var lånt til Saddam Hussein, i det store og hele var det USAs finansminister John Snow beskriver som “odiøse”, penger som var lånt til en tyrann av en diktator og ikke brukt til nytte for folket, noe långiveren rimeligvis burde ha forutsett. Som Iraks statsminister Iyad Allawi også har sagt det: “Størstedelen [av vår gjeld] er diktatorgjeld og ble brukt til å bygge opp krigsmaskineriet til det gamle regimet gjennom våpenkjøp som ble støttet av långiverlandene.”

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse