Annonse
04:00 - 10. desember 2004

Nobel-universitetet

Sentrum for klodens mest berømte forskere. 78 nobelpriser, tolv det siste tiåret. Hva er det med universitetet i Chicago?

Langt fra makten: – De intellektuelle sidene av livet ved University of Chicago begunstiges på bekostning av de praktiske, blant annet fordi Chicago ligger fysisk isolert midt i USA, og det er langt til den politiske verden i Washington, sier professor i statsvitenskap John Mearsheimer. Her er universitetet i forgrunnen av byen.
Annonse

Mellom de mange gråhvite

instituttbygningene danner grønne trær, busker og blomster i rødbrune, fiolette og gule farger en stor og vakker botanisk hage. Arkitekturen er gjennomgående nygotisk med himmelstrebende spir. Den høye, lyse klangen fra Rockefeller-kirkens klokkespill forplanter seg ut over campusen.

På dette stilfulle stedet ligger det 112 år gamle University of Chicago. Universitetet er blitt sammenlignet med Platons Akademi i det antikke Athen og er et av den moderne tids mest suksessrike intellektuelle samfunn. 78 nobelprisvinnere har vært kandidater eller forskere fra universitetet i Chicago. Dette er amerikansk rekord. Fjorten av dem har vunnet prisen i det siste tiåret. Æren tilfalt sist den sørafrikanske Chicago-professoren John M. Coetzee, som mottok nobelprisen i litteratur i 2003.

Eliteuniversitetet har også vært fadder for flere “Chicago-skoler” innenfor samfunnsvitenskapene. Det har dessuten bygd opp en unik tradisjon for å dyrke den vestlige sivilisasjonens “Great Books” – særlig de antikke klassikerne. I tillegg spiller tverrfaglighet en grunnleggende rolle i undervisningen og forskningen ved universitetet. Campusen ligger i bydelen Hyde Park i South-Chicago, mellom Michigan-sjøen og Midtvestens gamle prærie. I 1813 slaktet potawatomi-indianere alle de 52 nybyggerne i Chicago. Men “den hvite manns” trekk mot vest lot seg ikke stanse. Ved slutten av århundret hadde det store antallet europeiske immigranter økt innbyggertallet til 1,7 millioner. Chicago hadde blitt USAs trafikknutepunkt, et brølende industrisentrum og stedet der kvegflokkene ble sendt til slakting og forvandlet til biff. Byen kunne også skryte av verdens første skyskrapere.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse