Annonse
04:00 - 24. desember 2004

Motstand eller drukningsdød

Jeg vet ikke hvor lenge vi skal fortsette med å unnskylde oss overfor Vesten og prøve å blidgjøre dem, slik at de kan forstå og akseptere oss. Imidlertid vet jeg meget godt at blidgjørelsens vei er minebelagt og aldri tar slutt. Dessuten vil de ikke bli fornøyd før vi er blitt til en skygge av dem.

Vesten i sentrum: Folkemassene her hjemme er blitt redusert til en nødvendig dekor, skriver Fahmi Huwaydi fra Kairo.
Annonse

De siste månedene har jeg deltatt i fire islamske konferanser. Jeg merket meg at temaene for dem liknet på hverandre, og at det som ble sagt under hver av dem var nærmest identisk. På hver konferanse var “islams toleranse” en hovedoverskrift. “Islam og Vesten” var en annen og “fornyelse av den religiøse diskurs” en tredje. Det store fellestrekket var vekten som ble lagt på islams holdning til ekstremisme. Likeledes diskuterte man jihad og de forvrengte fremstillingene av den på alle konferansene, samt hvordan islam ivaretar menneskerettighetene og minoriteters og kvinners rettigheter.

Jeg var enig i alt som ble sagt og støttet det fullt ut. Likevel var jeg slett ikke glad eller fornøyd. Ikke bare syntes jeg talerne var sørgelige – jeg følte også en blanding av sinne og forakt overfor det jeg satt og hørte på. Hvorfor?

Tristheten min over talerne springer ut av overbevisningen min om at de blir presset til gjenta den samme leksa ved hver anledning. De er klar over at det nå er sesong for å snakke om akkurat disse emnene, og at innleggene deres ikke er rettet mot tilhørerne som sitter foran dem. Ingen av dem trenger jo å bli overbevist om at islam er en tolerant religion. (Nå klinger for øvrig dette budskapet underlig i dagens situasjon, hvor det er muslimer som utsettes for fiendtligheter og ydmykelser. Dette reiser spørsmål om hvorvidt de som krever at vi skal være tolerante er ofre eller undertrykkere.) Ordene deres er snarere rettet mot andre ører, som finnes utenfor konferansesalene og landets grenser.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse