Annonse
04:00 - 02. januar 2004

- I dette landet er det noe man ikke sier ...

“Hvordan bygge uavhengige medier i et land der over 70 prosent er analfabeter, der den nære historie er 25 år med krigshandlinger, der krigen pågår fremdeles? Der konservative mullaer rykker i stolen ved den minste kritikk av islam, og der bilder av barhodete kvinner kan sette i gang prosesser mot redaktører og journalister? “

Annonse

Skal mediene i Afghanistan komme noen vei, må de i alle fall være flere, og de trenger støtte. Etter 11. september forsto forfatteren og journalisten Ahmed Rashid at han ville bli svært rik av inntektene fra boken Taliban. Han bestemte seg for å gi en firedel av inntektene til et fond til støtte for uavhengige medier i Afghanistan. For ham, som hadde dekket Afghanistan i mer enn tjuefem år, var det en hjertesak. Snart var Open Media Fund for Afghanistan (OMFA) en realitet. Andre har også bidratt til fondet, blant dem milliardæren George Soros, AOL Time Warner, den spanske avisen El Pais, the Daily Telegraph og skuespilleren Michael Douglas. I løpet av knappe halvannet år har fondet samlet 360 000 dollar som skal komme afghanske medier til gode.

– Bare de siste to månedene har vi fått flere hundre forslag, sier daglig leder for fondet, journalist, poet og oversetter Waheed Warasta. En av oppgavene hans er å reise rundt i Afghanistans provinser for å undersøke hvilke medier som kan gjøre seg fortjent til omtalen uavhengig. Uavhengig, så langt fellen rekker.Nøkkelen og sorgens kjerre. – Arbeidet mitt er å finne frem til virkelig frie, uavhengige journalister som trenger støtte for å publisere. Vi går nøye gjennom alle forslagene, intervjuer folk og sjekker spesielt om mediene har bånd til politiske partier og likevel prøver å narre folk til å tro at de er uavhengige, forteller Warasta.

Han vender seg mot bokhyllen i hjørnet av det lille kontoret han har leid hos Kabul-avdelingen av byrået Internews. Han drar frem protesjeene sine, hefter og aviser, alle unge og ferske. Månedsmagasinet Sabaon, satirebladet Sorgens kjerre, ukemagasinet Demokratiets karavane, barnebladet Parwaz. Og størst av dem alle: ukemagasinet Killid (nøkkel) med tjue tusen i opplag og distribusjonsnett – via drosjer – til en rekke afghanske byer.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse