04:00 - 05. november 2004

Frykten for demokratiet

Etter å ha reddet Demokratiet ut av Irak og deretter, i samarbeid med representanter for Midtøstens folk, å ha lagt en plan for demokratiseringen av verden – og ikke minst USA – lander de to eksemplariske europeerne Nielsen & Rasmussen endelig på den amerikanske østkysten i New York City fredag den 22. oktober 2004.

Del III. Dette er Amerika, the end of The Democracy: Metallkassen, som vi har båret mellom oss og kjørt opp gjennom Kuwait og Irak og så videre gjennom Jordan, er nå på tredje døgnet holdt igjen i tollen på JFK-flyplassen utenfor New York. Uten Demokratiet er vi meningsløse, uten den grå metallkassen er vi, Demokratiets to bærere, overflødige, uten betydning, ikke lenger de to universelle størrelsene vi ønsker å være, men bare to små individer i jakke og slips som raskt blir slukt av den amerikanske underholdningsindustrien.

 

Hevet over historien. Den første dagen lykkes det oss ennå å holde oss en smule hevet over historien: Fra en scene på hjørnet av 106th Street og Broadway, ved et valgmøte, et såkalt «victory rally» for Kerry-Edwards, holder vi en tale til det amerikanske folk. På en fem meter lang plakat foran våre føtter står det «Democratic Victory», bak oss hersker en papp-Kerry i fullt format, og før vi går på scenen har et medlem av den amerikanske kongressen, Charles B. Rangel fra Harlem, varmet opp publikum. Solen skinner, høstløvet flammer, og foran oss bølger menneskehavet med tusenvis av blå-rød-hvite plakater og flagg.

Annonse