Annonse
04:00 - 24. desember 2004

En mulig sameksistens

Hjertets liv, følelser og kjærlighet har stor betydning for islam, men må styres og beherskes av regler som gjør det mulig for mennesker å leve sammen, skriver den sveitsiske akademikeren Tariq Ramadan.

Tariq Ramadan Sveitsisk akademiker og muslim. Han er en sentral stemme i debatten om islam i Europa. Dette utdraget er hentet fra første kapittel av hans bok To be a European Muslim (Å være muslim i Europa). Frihetens utfordring: I et åpent samfunn som det europeiske, kan sann integrasjon bare være en integrasjon av det indre liv, skriver Tariq Ramadan. Foto: Martin Bureau / Scanpix
Annonse

Den islamske læren, som er vokst ut av troen på Guds enhet (tawhîd), bygger på “rettferdighetsprinsippet”, som under alle omstendigheter skal ha første prioritet, enten det er til muslimers fordel eller ikke. Hjertets liv, følelser og kjærlighet har stor betydning for islam, men må styres og beherskes av regler som gjør det mulig for mennesker å leve sammen.

I behandlingen av begrepet “tilhørighetsforhold” så vi at det utgjør et svært viktig element i det muslimske levesettet som likevel aldri må brukes som argument for urettferdighet eller forræderi. Muslimer er bundet av sin tro og samvittighet, samt av rettferdighet, og ingenting kan rettferdiggjøre fravikelser fra denne regelen, enten det er til fordel for en muslim eller ikke.

Dette ufravikelige prinsippet er av stor betydning for muslimer i Vesten. Som statsborgere eller personer med oppholdstillatelse i vestlige land er de forpliktet av en pakt som de må overholde. Koranen og sunna-en er rettesnorene deres, men de er bundet av lovgivningen i oppholdslandet sitt i den grad de ikke dermed tvinges til å handle mot sin muslimske samvittighet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse