Annonse
04:00 - 12. november 2004

— Det handler om prinsipper

Da alle trodde Alnæs-saken var over, begynte en ny runde. Geir Mork, konsernsjef i Gyldendal, ville nemlig ha omkamp.

To tanker: – Vi må kunne være så dialektiske at vi kan ha to tanker i hoder samtidig. Vi tar selvkritikk, men fremmer samtidig kritikk, sier konserndirektør i Gyldendal, Geir Mork.
Annonse

– Alnæs-saken er etter hvert blitt ganske omfattende og spriker i mange retninger. Hva mener du er kjernen i debatten?

– Det er to ulike kjerner her. For det første: Hva er gode normer for faglitterær formidling? For det andre: Hva er gode standarder for kritikk og journalistikk? Jeg er opptatt av å få belyst begge spørsmålene. Når det gjelder Morgenbladets dekning, har jeg følgende innvendinger: Deler av avisens sitatteknikk er etter mitt syn sterkt kritikkverdig, i tillegg ble kritikkverdige feil hos Alnæs bombastisk omskapt til hans «metode». Dessuten bidro den sterke personfokuseringen til å hindre en debatt om tekst og sitering. Jeg er glad for at redaktør Alf van der Hagen på det siste punktet har åpnet for selvkritikk.

– Men Alnæs-saken var jo hele tiden mer enn bare Morgenbladets dekning – en rekke forfattere følte seg misbrukt på personlig grunnlag. Også de siste utspillene dine har møtt sterk motbør fra akademikere som Willy Pedersen, Jan Eivind Myhre og Martin Eide. Hva sier du til kritikken fra dem?

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse