04:00 - 22. oktober 2004

Demokratiet ut av Irak

Torsdag 14. oktober forlot vi Europa med kurs for Arabia. Vår plan er å snu historiens gang. Vi skal hente Demokratiet fra dets vugge i Irak og føre det tilbake til moderlandet USA i en forbedret versjon. Vi må begynne forfra og helt ideelt.

Den 1. januar 2004 gikk to dansker inn i Irak. De var iført jakke og slips og bar på en metallkasse med påskriften The Democracy – Destination; Iraq. De to mennene vandret fra Kuwait gjennom ørkenen under den skarpe arabiske vintersolen mot den irakiske kontrollposten. De het Nielsen og Rasmussen. De innførte Demokratiet i Irak.

På et målrettet oppdrag fortsatte de gjennom byene Basra og Amara, helt til Bagdad. Underveis holdt de 13 møter i det medbrakte Nomadiske Parlament, og den 16. januar overlot de to eksemplariske europeerne Demokratiet til et bestemt utvalg av det irakiske folk.

Men historien slutter dessverre ikke her. I begynnelsen av mars ga Det Danske Udenrigsministerium muntlig tilsagn til Nielsen & Rasmussen om en støtte på 1,9 millioner kroner fra Finansudvalgets særlige Irak-bevilgning til Parallellaktionen, en etablering av et Demokrati- og kulturhus i Bagdad. Fremtiden så lys ut for demokratiet i Irak. Men så gikk det galt. I slutten av april 2004 avslørte amerikanerne bildene som viste deres mishandling av irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet i Bagdad. Og så begynte hodene å rulle over all verdens tv- og dataskjermer, og Det Danske Udenrigsministerium besluttet å holde tilbake de 1,9 millioner kronene til Parallellaktionen på ubestemt tid på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen i landet.

Annonse