Annonse
04:00 - 22. oktober 2004

Demokratiet ut av Irak

Torsdag 14. oktober forlot vi Europa med kurs for Arabia. Vår plan er å snu historiens gang. Vi skal hente Demokratiet fra dets vugge i Irak og føre det tilbake til moderlandet USA i en forbedret versjon. Vi må begynne forfra og helt ideelt.

Annonse

Den 1. januar 2004 gikk to dansker inn i Irak. De var iført jakke og slips og bar på en metallkasse med påskriften The Democracy – Destination; Iraq. De to mennene vandret fra Kuwait gjennom ørkenen under den skarpe arabiske vintersolen mot den irakiske kontrollposten. De het Nielsen og Rasmussen. De innførte Demokratiet i Irak.

På et målrettet oppdrag fortsatte de gjennom byene Basra og Amara, helt til Bagdad. Underveis holdt de 13 møter i det medbrakte Nomadiske Parlament, og den 16. januar overlot de to eksemplariske europeerne Demokratiet til et bestemt utvalg av det irakiske folk.

Men historien slutter dessverre ikke her. I begynnelsen av mars ga Det Danske Udenrigsministerium muntlig tilsagn til Nielsen & Rasmussen om en støtte på 1,9 millioner kroner fra Finansudvalgets særlige Irak-bevilgning til Parallellaktionen, en etablering av et Demokrati- og kulturhus i Bagdad. Fremtiden så lys ut for demokratiet i Irak. Men så gikk det galt. I slutten av april 2004 avslørte amerikanerne bildene som viste deres mishandling av irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet i Bagdad. Og så begynte hodene å rulle over all verdens tv- og dataskjermer, og Det Danske Udenrigsministerium besluttet å holde tilbake de 1,9 millioner kronene til Parallellaktionen på ubestemt tid på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen i landet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.