Annonse
04:00 - 05. november 2004

På ville veier

Med sin femte roman går Erlend Loe rett inn i en tidsmessig «kuet mann»-diskusjon. Han har imidlertid tatt med seg noe interessant til denne triste festen: kritikk.

Annonse

Mannsrollen er i krise. Mannen er kuet. Maskuliniteten er fortrengt fra alle andre fronter enn tiltalebenker og strafferegistre. Sivilisasjonen har fortrengt naturen, simulasjonen har fortrengt det ekte, og kvinnemenneskene har kuppet det sosiale markedet. Det er visstnok en vaginalstat der ute. Pornopung og Fatso og Loes egen Tatt av kvinnen og hva de nå heter, alle bøkene som forsøker å beskrive denne eksistensielle maskuline impotente situasjonen, har fått selskap av Doppler. Og hva er da denne boken, Doppler? Jo, det er Erlend Loes femte roman, hans hittil korteste, og dessuten en slags gjenbruk av konsepter fra Loes første bøker om gaffeltruck-kjøreren Kurt: for det første ideen om at en dyreskrott kan gi ubegrensede mengder mat og ha holdbarhet på oppimot ett år (fra Fisken), og for det andre beskrivelsen av hva som skjer når en noe rykker en voksen mann løs fra hverdags- og familietilværelsen (fra Kurt blir grusom).

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse