Annonse
04:00 - 05. november 2004

Når ord ikke strekker til

I den dyreste valgkampanjen noensinne – foreløpige beregninger viser et regnestykke på 1,2 milliarder dollar – har musikk vært en sentral komponent.

Annonse

Det vil ta noen timer før George W. Bush våger å spille «We Are The Champions». Eller foretrekker han muligens å avspille temaet fra Top Gun for en tredje gang? I forrige uke tordnet denne 1980-tallsklassikeren fra høyttalerne idet presidentens helikopter gikk inn for landing på Melbourne Stadium i Florida, hvor 15 000 begeistrede republikanere hadde møtt opp for å høre Bushs tale. I den dyreste kampanjen noensinne – foreløpige beregninger viser et regnestykke på 1,2 milliarder dollar – har musikk vært en sentral komponent. Triksene er enkle og gjennomsiktige, men virkningsfulle der ordene ikke strekker til.

Å blande inn fiksjonen om amerikanske filmhelter, kan utelukkende virke positivt for den faktiske erfaringen av krig. At et slik tonefølge ligger urovekkende tett på scenen fra «Apokalypse Nå», hvor amerikanske kamphelikoptre usmakelig anvender «Valkyrierittet» som lydspor for sine angrep, synes verken å bekymre Bush eller kampanjeleder Karl Rowe.

Så har ikke republikanerne tradisjon for å være stillfarne. Under sin valgkamp i California i 2003 hendte det mer enn én gang at guvernørkandidat Arnold Schwarzenegger gjorde bruk av Twisted Sisters «We’re Not Gonna Take It» som intro. De store øyeblikkene krever pomp, prakt og powerballads. De private øyeblikkene krever ro.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.