Annonse
04:00 - 05. november 2004

Når ord ikke strekker til

I den dyreste valgkampanjen noensinne – foreløpige beregninger viser et regnestykke på 1,2 milliarder dollar – har musikk vært en sentral komponent.

Annonse

Det vil ta noen timer før George W. Bush våger å spille «We Are The Champions». Eller foretrekker han muligens å avspille temaet fra Top Gun for en tredje gang? I forrige uke tordnet denne 1980-tallsklassikeren fra høyttalerne idet presidentens helikopter gikk inn for landing på Melbourne Stadium i Florida, hvor 15 000 begeistrede republikanere hadde møtt opp for å høre Bushs tale. I den dyreste kampanjen noensinne – foreløpige beregninger viser et regnestykke på 1,2 milliarder dollar – har musikk vært en sentral komponent. Triksene er enkle og gjennomsiktige, men virkningsfulle der ordene ikke strekker til.

Å blande inn fiksjonen om amerikanske filmhelter, kan utelukkende virke positivt for den faktiske erfaringen av krig. At et slik tonefølge ligger urovekkende tett på scenen fra «Apokalypse Nå», hvor amerikanske kamphelikoptre usmakelig anvender «Valkyrierittet» som lydspor for sine angrep, synes verken å bekymre Bush eller kampanjeleder Karl Rowe.

Så har ikke republikanerne tradisjon for å være stillfarne. Under sin valgkamp i California i 2003 hendte det mer enn én gang at guvernørkandidat Arnold Schwarzenegger gjorde bruk av Twisted Sisters «We’re Not Gonna Take It» som intro. De store øyeblikkene krever pomp, prakt og powerballads. De private øyeblikkene krever ro.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»