Annonse
04:00 - 12. november 2004

Dette er et ran!

I 1984 kidnappet Per Maning, Hans Haugen og kunstnergruppen Stuntpoetene 5000 bøker fra Notodden bibliotek og førte dem til et ukjent sted. Det minnet oss på noe vi holdt på å glemme.

Annonse

Alle som bor i Oslo eller har vært innom hovedstaden i løpet av de siste månedene har kanskje lagt merke til en alvorlig opprustning av hovedstadens byrom. Det er Hovedstadsaksjonen som står bak – et «spleiselag» hvor staten, kommunen og private gårdeiere deltar.

Ansvarlig for de estetiske retningslinjene er professor i arkitekturhistorie, Thomas Thiis-Evensen. Han har utformet «De ti bud» som finnes i Fasadeplan Karl Johans gate og sentrum, hvor han lanserer en rekke tiltak, blant annet regulering av reklame og gatemusikanter og rehabilitering av fasader. Intensjonen bak innføringen av de nye estetiske retningslinjene er klar: «God estetikk og arkitektur selger. Dersom alle gatens fasader settes i stand og reklamen tilpasses fasadens arkitektur, vil dette øke gatens attraktivitet».

Parallelt med at dette arbeidet pågår, har bystyret solgt ut deler av det samme byrommet til store private aktører på det kommersielle markedet som Clear Channel og JC Decaux. Disse benytter begge estetikk som dekkstift. Clear Channel har tidligere samarbeidet med Snøhetta om gatemøbler som kan stedstilpasses til den enkelte by.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.