Annonse
04:00 - 01. oktober 2004

Tsjernobyl – århundrets bløff?

–Knapt noen har dødd eller blitt født med misdannelser grunnet utslippene etter Tsjernobyl-ulykken, sier Zbigniew Jaworowski til Morgenbladet. Han ledet FN-komiteen som utredet effektene av den radioaktive strålingen, og er opprørt over feilinformasjonen som fortsatt spres i media.

Annonse

Husker du tv-dokumentarene om de stakkars barna i Hviterussland som ble født med misdannelser etter Tsjernobyl-ulykken? Husker du de utallige avisartiklene som fortalte om titusener av døde og hundretusener av kreftsyke? At Aftenposten i fjor gjenga opplysninger fra ukrainske myndigheter om at 3,5 millioner mennesker fortsatt sliter med stråleskader?

Bløff fra ende til annen mener Zbigniew Jaworowski, leder for FN-komiteen som utredet effektene av den radioaktive strålingen etter ulykken (UNSCEAR):

– Noen få titall døde i direkte forbindelse med eksplosjonen. Det eneste vi ellers har funnet er 1800 tilfeller av kreft i bukspyttkjertelen, men dette er knapt dødelig og på grunn av mangelfullt statistisk materiale aner vi ikke engang om det skyldes utslippene.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.