Annonse
04:00 - 03. september 2004

Innvandring til Spania, Europa og Norge

Annonse

I Spania har det den siste uken pågått en interessant debatt i kjølvannet av den nye regjeringens forslag om å gi amnesti til «ulovlige» innvandrere med jobb. Man vil slik gi arbeids- og oppholdstillatelse til mellom 500 000 og 800 000 mennesker. Spania har siden 1996, det første året med positiv migrasjon, mottatt over 2,5 millioner innvandrere, noe som tilsvarer nesten 6 prosent av befolkningen. Man regner med at cirka. en million av disse er «ulovlige» og lever uten papirer.

Forslaget er kontroversielt i dagens fremmedfiendtlige Europa og har selvfølgelig møtt kritikk fra flere hold. Den sterkeste kritikken har kommet fra det høyreekstreme opposisjonspartiet Partido Popular (Det Populære Parti) som har sittet ved makten de siste åtte årene. Partiets nye leder, Mariano Rajoy, har uttrykt stor bekymring over forslaget og uttalte til El Pais at «Dette er det motsatte av hva man gjør i hvert eneste land i Europa».

Hans parti, den gang med Aznar i spissen, fikk i 2000 innført en ny lov kjent som «Ley de Extranjeria» (Lov om Utlendighet) som blant annet har gjort det ekstremt vanskelig for innvandrere å lovliggjøre sin situasjon i Spania. Kort forklart har det vært umulig å få oppholdstillatelse uten arbeidskontrakt og arbeidskontrakt uten oppholdstillatelse. Zapateros nye regjering mener amnestiet kun vil gagne dem som er blitt rammet av nevnte lov.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse