Annonse
04:00 - 13. august 2004

Under vann

Hvorfor oppfører ikke haien i akvariet seg som den gjør på tv?

Annonse

I sommer har jeg vært i verdens nest største akvarium. Om attraksjonene der ikke hadde form av døde og nedstøvete objekter, var det unektelig noe museumsaktig over opplevelsen. Det var så stille. Og det skjedde ikke stort. På tross av haiene.

I midten var det en felles tank som man kunne besiktige fra flere nivåer. Der møttes skapninger fra fire verdenshav: Stillehavet, Atlanterhavet, Det indiske hav og Barentshavet (tror jeg). To meter lange haier, enda bredere rokker, ørsmå blanke ting i stim, bånnfisk, månefisk et cetera. I fredelig, for ikke å si begivenhetsløs, sameksistens. En fullstendig sømløs integrering av arter som ikke lever sammen i sine naturlige omgivelser. Noen svømte i ring, noen diagonalt, andre lå stille på bunnen. Men aldri var de nær hverandre, verken med fiendtlige eller kjærlige intensjoner.

Er dette de samme skapningene som på favorittkanalen Animal Planet og i påkostede BBC-produksjoner bedriver nonstop jakt på hverandre, med mindre de tar pause for å gyte, inngå nyttige symbioser eller gjemme seg ved hjelp av de mest hysteriske kamuflasjer?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse