Annonse
04:00 - 13. august 2004

Reaksjonær Radikalisme ny

Annonse

Ifølge «nei-aktivist» Bente Aasjord (Morgenbladet 6. august), og flere andre sentrale EU-motstandere, er det ikke mulig å være for EU og samtidig venstreradikal fordi EU vil grunnlovsfeste høyrepolitikk. Dette er tydeligvis et hovedargument EU-motstandere på venstresiden har valgt å fremføre mot en ja-side som nå vinner oppslutning stadig lenger ut på venstresiden. Et flertall blant SVs velgere i Oslo sier nå ja til EU.

Den norske nei-bevegelsen har sten for sten bygd opp et bilde av EU som en elitistisk rikmannsklubb styrt av storkapitalens interesser. Videre er EU helt umulig å forandre fordi de markedsliberalistiske prinsippene er nedfelt i EUs grunnpilarer. På samme måte har de møysommelig bygd opp et bilde av EU-tilhengeren som en middelaldrende høyremann med slips. Til nei-sidens fortvilelse knuses nå dette tradisjonelle bildet av EU. Etter utvidelsen

er ikke EU lenger er en rikmannsklubb, men et alleuropeisk samarbeid. EU er ikke lenger kun et frihandelsområde, men også et stadig tettere politisk samarbeid, der det er mulig å finne overnasjonale løsninger på felles problemer som arbeidsledighet, sosial dumping og miljø.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse