Annonse
04:00 - 20. august 2004

Maskene faller

Annonse

Den 27. juli sendte Statoil ut en pressemelding: «Det amerikanske Justisdepartementet har informert Statoil om at det vil bli satt i gang etterforskning av Horton-saken. Dette vil skje i samarbeid med the Office of the United States Attorney for the Southern District of New York. Etterforskningen kommer i tillegg til granskningen som ble igangsatt av det amerikanske Kredittilsynet (SEC) i september 2003.» Amerikanske politifolk har vært i kontakt med Økokrim, som ifølge Einar Høgetveit utleverer etterforskningsmateriale (Dagens Næringsliv, 14/15 august 2004).

Norge ble nylig kåret til verdens beste land. En av indikatorene i rangeringen er bruttonasjonalprodukt per innbygger. I de siste åra er det den høye oljeprisen, altså rikdom som har sikret Norge førsteplassen. Hva er oljerikdom?

Med oljeprisnoteringer på 45 USD/fat må de som skal kjøpe olje og gass arbeide mer for å skaffe seg energi. Gjennom salg av olje kan Norge tilegne seg en stor del av resultatet av andres arbeid. Hvordan har Norge kommet i denne posisjonen? Ved å annektere havområder. Det skjedde legalt og i henhold til Havrettskonvensjonen som ble endelig vedtatt av FN i 1982. Dermed fikk Norge tilgang til produkter som innbringer eieren uendelig mye mer enn det har kostet å utvinne oljen og gassen. Årsaken til dette ligger ikke i mystiske egenskaper ved oljen, men at olje er underlagt eiendomsretten til jord som gir produsentene monopol. Det er grunnlaget for ekstragevinsten ved oljeproduksjon, og gjør at prisen kan drives ytterligere i været på grunn av den helt spesielle rollen oljen spiller i all økonomisk virksomhet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse