Annonse
04:00 - 20. august 2004

Kimmeridge på byen: «Berlin, Fasanplatz»

Annonse

Jeg ser en liten stund opp fra Solstads berlinerroman 16.07.41, og konstaterer at jeg befinner meg i et annet Berlin for noen dagers tid. Helt annerledes også enn sist gang, da jeg måtte gjennom et noe useriøst, men allikevel morskt Checkpoint Charlie, og stod på Brandenburger Platz og lyttet til musikken fra meislene som hakket på muren.

Taxien fra Tegel går raskt. Straks minnes jeg om at Berlin er en imponerende by. Stor, åpen, historisk, seriøs. Megainteressant kunstmetropol. MoMa stikker liksom helt naturlig innom med en gjesteutstilling som folk snor seg tre ganger rundt bygningen for å se. Caspar David Friedrich må jeg innom Alte Nationalgalerie for å meditere over. Joseph Beuys på Hamburger Bahnhof inviterer til alt annet enn meditasjon.

Byen fungerer godt, med en god metro, taxier som ikke er for dyre, flyplass like utenfor bygrensen. Svære parker er det her også. Altfor svære. Mitt frankofile jeg spør: Har byen sjarm? Tja, noen strøk med sjarm finnes jo. Folk også. Vennlige. Det er imidlertid ikke med Berlin som Paris, NY eller London. Dette er så definitivt en annen type film, om man kan si det slik.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»