Annonse
04:00 - 06. august 2004

– EU er ikke radikalt

– De radikale EU-tilhengerne gjentar bare flosklene fra NHO, mener nei-aktivist Bente Aasjord. AUF-leder Gry Larsen finner svært lite radikalt i EUs politikk. Begge avviser Sigurd Gryttens utspill i Morgenbladet forrige uke.

Annonse

Kan man være venstreradikal og samtidig EU-tilhenger? Da har man et forklaringsproblem, mener nei-aktivist Bente Aasjord, som hevder at EU nå er i ferd med å grunnlovsfeste markedsliberalismen. AUF-leder Gry Larsen, som sitter i utvalget som skal avgi sin EU-innstilling til Sentralstyret i Arbeiderpartiet senere i høst, mener også at EU-grunnloven er umulig å støtte for radikale.

Problematisk grunnlov. Forrige uke snakket Morgenbladet med Sigurd Grytten som uttalte seg på vegne av nettverket Radikalt Europa. Han påpekte at kapitalistiske rettigheter er grunnlovsfestet også i Norge, og at utfordringen på EU-plan er den samme som venstresiden har her i landet, nemlig å bygge et rammeverk som sikrer sosiale hensyn. Bente Aasjord er ikke enig:

– Det er riktig at privat eiendomsrett og næringsfrihet er grunnlovsfestet også i Norge. Men den norske grunnloven etablerer ikke økonomisk liberalisme som prinsipp for norsk politikk. I EU er jo de fire friheter formulert like sterkt som det norske prinsippet om at Norge skal være et fritt land. Dessuten vet vi av erfaring at den norske grunnloven gir rom for en politikk som føres i ganske stor motstrid til liberalismen, for eksempel konsesjonslovgivningen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse